De Peellandjumpers en "bewegingssituaties"


Met ingang van schooljaar 2015 – 2016 hebben de Peellandjumpers een nieuwe leider. Collega Sjors Hoekema, leraar lichamelijke opvoeding verbonden aan IVOD, is mijn opvolger. Het is voor mij hartstikke fijn een waardig opvolger te hebben gekregen. We noemen ons nu Jumpers van de Instelling Voortgezet Onderwijs Deurne.

Op het Peellandcollege in 1978 bij gelegenheid van het theaterspektakel  August, August, August, naar een toneelstuk van Pavel Kohout, werd begonnen met het jumpen als sportieve buitenlesactiviteit. De sporthal werd omgetoverd in een circustent. We beschikten nog niet over een minitrampoline. Er werd gesprongen met een loei zware springplank.

august2.jpg (48195 bytes)   august1.jpg (118431 bytes)      august3.jpg (83293 bytes)

Het jumpen is vanaf 1978 en al snel met een minitrampoline onafgebroken voortgezet. In het zelfde jaar namen we het initiatief een Nationale wedstrijd minitrampoline springen te organiseren. (organisatie Stichting Nederlandse Schoolsport samen met Jan Kloen, voor mij een “Leitbild” in de lichamelijke opvoeding.) Het toernooi heeft eveneens onafgebroken en altijd met deelname van onze teams ergens in Nederland plaats gevonden. Het Nederlands kampioenschap minitrampoline springen voor scholieren als onderdeel van de Olympic Moves is eruit ontstaan. Onze teams blonken uit in de afdeling showspringen! Door intensieve samenwerking binnen een team jumpers ontstonden er “bewegingssituaties” met o.a. dans, acro en springkunst. En dat in passende kleding en gedreven op zelf samengestelde muziek. We gaan later uitgebreid in op het showspringen en de bewegingssituaties die er bij horen.

  jumperBart.jpeg (41139 bytes)  

Bij de (Peelland)jumpers staat het leren voorop. Je moet het fijn vinden nieuwe sprongen te leren en/of het fijn vinden te spelen met het eerder geleerde. Bij het spelen met eerder geleerde sprongen  zochten en vonden we niet alledaagse mogelijkheden. Zie foto’s.

 

Jumpen met de SWIM TRAMP

extra swimtramp 1

Jumpen in een vangzeil

Jumpen met een tafelluchtkussen

Landen op een landingsmat voor het polsstokspringen

We sprongen over...

 

.....een paard

.....Achmed

......A long time ago......

a long time ago.jpg (238400 bytes)

.....over een auto

peelfeesten_helenaveen_1_1600x1200.JPG (84132 bytes)

.....over een tafelluchtkussen

jumper maartje

.....over de burgemeester

.....over de Sint en de burgemeester

foto Hein Van Bakel.jpg (364032 bytes)

.....over elkaar

En sprongen door....  
.....een brandende hoepel

.....nog een brandende hoepel

.....een versierde hoepel

.....papier

afscheid hr kraakman2

 

Over het showspringen en bewegingssituaties

Wat is showspringen?

We gaan in op enkele uitgangspunten voor het showspringen van de Olympic Moves met welke rekening moet worden gehouden bij het ontwerpen van de show:

Een team bestaat uit minimaal 8 en maximaal 16 leerlingen. Er is geen indeling naar sekse. Het team springt minimaal 8 en maximaal 10 sprongen, waarvan 6 sprongen door iedere jumper  moet worden gesprongen. Er zijn maximaal 4 sprongen die elk teamlid zelf mag kiezen en springen. Er kan worden gesprongen met en zonder toestellen.

De beoordelingscriteria voor het showspringen hebben betrekking op:

 NB: Bij de compositie wordt gelet op een logische opbouw van de show, het showelement, de originaliteit en de amusementswaarde. Ook de speciale aandacht voor kleding en het demo-element (Denk aan dans, acro, jongleren, freestyle, tumblingbaan) worden gewogen. En de artistieke uitvoering (bijvoorbeeld komt de uitvoering overeen met de gekozen muziek?) wordt beoordeeld.

 

Wat is een bewegingssituatie?

Als je aan het showspringen van de Olympic Moves mee wilt doen, ontstaat er vanzelf een bewegingssituatie. Het begint met werkoverleg gericht op een bewegingsprestatie.

Onze jumpgroep van 2012 stelde zelf een compositie samen.  Deze groep ontwierp (onder leiding) een veilige bewegingssituatie.  Deze werd in goed overleg meerdere keren aangepast. Soms werd er gewisseld van taken en functies. Dat gold bijvoorbeeld bij afspraken over de groepsindeling. Ook een discussie over het handelen volgens afgesproken regels kwam aan de orde. Verder was er sprake  van een inschatting van de eigen bewegingsmogelijkheden.  En er werd waar nodig hulp verleend en coachten groepsleden elkaar. En een echte leider en vanger Bart de Vries, diende zich aan.

Met de onderstaande foto’s geven we een voorbeeld van het resultaat van een bewegingssituatie die in 2012 voor het NK minitrampoline springen in de afdeling Showspringen van de Olympic Moves door onze groep jumpers werd ontworpen. De inspiratie voor de met deze foto’s weergegeven show werd gevonden bij Lady Gaga. Muziek en kleding werden er op afgestemd.

de opening

een dans

nog een dans

een verplichte sprong

nog een verplichte sprong

en nog een verplichte sprong

de kast wordt verplaatst

een vrije sprong

nog een vrije sprong

de piramide

een hele goede vanger en inspirerende leider

en nog een vrije sprong

op naar het slot

een spetterend slot

voldaan!

iedereen er bij, ook de twee geblesseerden

in de krant

 

Tijdens een kleine veertig jaar jumpen zijn er vele shows ontstaan. Regelmatig mochten we soms op kleine, ook op grote pleinen in de Peel en in Limburg optreden. We brachten onze shows in een echt circus, zelfs in theaters en op tv.

Bijzonder is natuurlijk ook dat we al meer dan dertig jaar Sinterklaas helpen bij zijn bezoeken aan Deurne en later aan Helmond. En al jaren vergezellen Springpieten de Sint bij zijn bezoek aan een basisschool.

 

int01220.JPG (491939 bytes)int0128.JPG (362278 bytes)bordermaker.jpg (112191 bytes)